Ihmiset eivät osaa perusmatematiikkaa?

Kerrottakoon heti aluksi, että en todellakaan ole matemaattinen nero. Todenäköisesti olen matemaattisesti teitä lahjattomampi ja taitamattomampi. Kouluarvosanani matikasta eivät olleet kovinkaan ihmeellisiä.
Olen kuitenkin huomannut, että ne korkeastikin koulutetut, jotka eivät ole työssään tai muissa toimissaan ole juuri missään tekemisissä laskemisen kanssa kadottavat perusmatematiikan, kun riittävä määrä vuosia sen käytöstä on kulunut. Toisaalta taas sitten ne, jotka ovat aikanaan opetelleet ilman taskulaskinta laskemaanosaavat paremmin kun asiat on oikein päähän taottu.
Työssään edes vähän laskuja tekevä koulussa onneton laskija voi voittaa helposti kertaluontoisissa tehtävissä matetiikassa hyvin päntänneen. Kumman vähän mielestäni osataan laskea oikein ja kumman paljon lasketaan väärin ihan peruskäytännön asioihin liittyviä laskuja, kun selaisia tulee eteen. Usko omaan osaamiseen on kuitenkin usein ylivankka kun on kyse "itsestäänselvyyksistä".

Mihin kaikkeen tämä sittenh vaikuttaa? Hyviin moneen asiaan. Ajatteluumme työstä, rahasta, siihen mitä sanomme tiedoksi.
Seuraavassa on yksi esimerkki, mistä on saatu kummasti facebook päivityksiä aikaiseksi ja muutamalla blogisaitilla jopa riitaa aikaiseksi. Merkittävää on, että hyvinkin suuri osa laskee tämän "yksinkertaisen "laskutoimituksen väärin. Idea on tietenkin siinä, että kerro vain vastaus, älä kaavaa. Vasta kymmenen vastauksen jälkeen voidaan keskustella kaavasta. Olen saanut käsityksen, että "alakoulun" lapset voittavat ilmeisesti tässä yksinkertaisessa laskutoimituksessa 30 – 55 vuotiaat aikuiset. Toisaalta voittavat he monissa muissakin asioissa. Tietenkin tässä  saattaa tulla ihan erilainen jakauma, kuin esim. facebookissa. Voi olla, että moni myös hakee vahvistusta joltain muulta tai tarkistaa jostain ennen, kuin kirjoittaa vastauksen tänne. Sehän EI siis ole idea tässä.
6 – 1 x  0 + 2:2 = ?

Pauli Profiili

Pauli Vuorio

Puh 050 570 8163
pauli.vuorio@powercompetence.fi
www.powercompetence.fi

5 vastausta to “Ihmiset eivät osaa perusmatematiikkaa?”

Kirjoita vastaus

  • (ei julkaista)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>